Наш зір стикається з величезними навантаженнями щодня. З ранку це робота за комп’ютером, впродовж дня – скролінг на смартфоні, а ввечері – штучне освітлення та вплив стресових ситуацій.
Однак зміцнити зір допоможуть правильні продукти. Експерти визначили п’ять основних продуктів, які можуть зменшити ризик вікових захворювань очей і підтримати гостроту зору.
“Якісне харчування сприяє нормальному функціонуванню організму в цілому. Здоров’я очей і зору – це важлива складова нашого загального благополуччя, яку багато хто ігнорує”, – зазначив дієтолог Дейл Піннок.
По-перше, дієтолог рекомендує включити в раціон морську рибу. Лосось містить багато білка, омега-3 жирних кислот та астаксантин – елемент, що знижує ризик захворювань очей.
Крім лосося, можна вживати форель, креветки, сардини, макрель, а також волоські горіхи або насіння чіа, які також багаті на омега-3 та астаксантин.
Для захисту очей важливо звернути увагу на яскраві овочі та фрукти, як-от помаранчеві. Ці продукти є джерелом фітохімічного антиоксиданту бета-каротину, що перетворюється в організмі на вітамін А, що дозволяє підтримувати здоровий зір і запобігти таким серйозним захворюванням, як катаракта і глаукома.
Не забувайте про помідори. Цей популярний овоч багатий антиоксидантами та пігментом лікопіном, який сприяє покращенню зору та загальному стану очей.
Петрушка, яку вирощують на грядках, є справжнім джерелом корисних мікроелементів.
Вона містить каротиноїди, переважно лютеїн і зеазантин, які допомагають підтримувати зір та здоров’я очей. Дослідження показують, що ці сполуки можуть запобігти дегенерації жовтої плями, пов’язаній з віком, яка здатна призвести до сліпоти.
