Капуста повинна займати почесне місце на вашому столі, адже вона містить безліч необхідних живильних елементів.
Споживаючи капусту, ви отримуєте великий обсяг антиоксидантів. Ці сполуки оберігають клітини від оксидативного стресу, повідомляє Real Simple.
“Оксидативний стрес викликаний надлишковим рівнем вільних радикалів, що завдають шкоди клітинним структурам та змінюють ДНК”, – зазначила доктор філософії та медичних наук, член-кореспондент CNSC, зареєстрований дієтолог з Нью-Йорка Лора Іу.
Фахівці підкреслюють, що певна кількість вільних радикалів є нормальним явищем в організмі, наприклад, під час метаболічних процесів. Проте їх високий рівень може підвищити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет і серцево-судинні недуги. Це може бути спричинено, наприклад, психічним стресом, фізичним перевантаженням, димом від куріння або забрудненням повітря.
Щоб уникнути цих проблем, на допомогу приходить капуста, оскільки хрестоцвіті овочі багаті антиоксидантами, такими як поліфеноли та глюкозинолати.
Корисні властивості капусти для здоров’я
Капуста зменшує запалення
Антиоксиданти, що містяться в капусті, допомагають боротися з окислювальним стресом, а отже, й зменшують запалення. Це відбувається через те, що окислювальний стрес і запалення тісно пов’язані, підживлюючи одне одного.
“Це надзвичайно важливо, оскільки запалення, як і оксидативний стрес, може викликати біль, набряки та безліч хронічних недуг, таких як артрит і проблеми з когнітивними функціями. До того ж, сульфорафан — сполука, що міститься в капусті — здатен зменшувати запалення, впливаючи на запальні процеси в організмі. Дослідження також довели, що сульфорафан може регулювати протизапальні гени та знижувати рівень прозапальних білків”, – зазначають експерти.
Багато поживних речовин для підвищення імунітету
Якщо ви хочете підвищити свій імунітет природними засобами, додайте більше капусти до свого раціону, адже вона містить вітамін C, який “активізує захисні механізми організму, стимулюючи вироблення білих кров’яних клітин, критично важливих для боротьби з інфекціями”, – зазначає Іу.
“Цей вітамін також діє як антиоксидант, борючись з вільними радикалами, які здатні послабити імунну систему”, – додає вона.
Здоров’я ваших очей
“Капуста є чудовим продуктом для ваших очей, оскільки містить лютеїн та зеаксантин. Ці сполуки захищають очі від ультрафіолетового випромінювання”, – каже дієтолог та ведуча підкасту про жіноче здоров’я Flourish Heights Валері Аг’єман.
“Це особливо важливо, оскільки УФ-випромінювання може викликати оксидативний стрес у сітківці — шарі клітин, який поглинає світло та сприяє нашому зору, підвищуючи ризик вікової дегенерації жовтої плями та проблем із зором”, – попереджають у публікації.
Клітковина для здорового кишківника
Капуста є відмінним джерелом клітковини, важливою для травлення. Іу зазначає, що розчинна клітковина (та, що розчиняється у воді) виступає як пребіотик, що “підживлює” корисні бактерії в кишківнику. Водночас нерозчинна клітковина збільшує об’єм випорожнень, сприяючи регулярному випорожненню кишківника та зменшуючи запори.
Капуста зміцнює кістки
Хрестоцвіті овочі багаті на вітамін K, який допомагає організму засвоювати кальцій — основний елемент для формування міцних кісток. Він також сприяє утворенню “кісткових білків, які підтримують міцність кісток та знижують ризик переломів”.
Білокачанна капуста вважається надзвичайно корисною для здоров’я. Її варто включати до свого раціону. Капуста багата на вітаміни — C, Р, K, E, а також на вітаміни групи В та унікальний вітамін U. Рівень цих вітамінів майже не знижується при тривалому зберіганні чи квашенні. Окрім того, цей овоч має високу кількість мікроелементів, таких як сірка, магній, кальцій, калій, фосфор, йод, цинк та мідь.
Для тих, хто страждає на серцеві захворювання, споживання капусти є особливо важливим, адже вона багата на антиоксиданти і позитивно впливає на серцево-судинну систему.