Існує думка, що розчинна кава виготовляється лише з кавових зерен низької якості, тобто з відходів виробництва, але це не відповідає дійсності. Основою для даного продукту завжди є якісні інгредієнти.
Ціна на розчинну каву визначається не якістю використаних зерен, а технологією виробництва.
Виробництво розчинної кави
Процес створення будь-якого вида кави, будь то мелена, зернова або розчинна, розпочинається однаково.
Спочатку кавові зерна проходять ретельне очищення, сортування та обсмажування. Далі відібрані зерна подрібнюються на великі часточки.
Наступний етап – це виварювання кави у великих резервуарах під високим тиском. В результаті створюється густа, тягуча та концентрована кавова гуща.
Третій та завершальний етап є найцікавішим. Виробники стикаються з завданням перетворити цю густу каву на суху та ароматну, готову до вживання. Для цього застосовуються різноманітні методи. Саме на цьому етапі отримуємо різні види розчинної кави: порошкоподібну, гранульовану та сублімовану. Остання, як правило, має вищу ціну.
Порошкоподібна розчинна кава
Цей вид розчинної кави виготовляється таким чином: спочатку здійснюються очищення, обсмажування та подрібнення зерен. Потім обробка отриманої маси здійснюється водою високої температури. Порошок заливається рідиною у спеціальних ємностях під тиском, результуючи в ароматний екстракт, який охолоджується та фільтрується. Остаточне сушіння проходить за допомогою гарячого повітря.
Гранульована розчинна кава
Перший етап виготовлення аналогічний попередньому. Проте далі порошок обробляється парою.
Сублімована розчинна кава
Процес створення даного різновиду кави повторює етапи виготовлення порошкоподібної кави. Але зміни відбуваються на фінальному етапі: продукт сушиться не гарячим, а морозним повітрям. Після цього маса подрібнюється, в результаті чого виходить високоякісний продукт.
Виготовлення цього виду розчинної кави є досить складним процесом, що пояснює його високу вартість.
Тим, хто звик щоранку пити розчинну каву, варто переглянути свої звички. Виявляється, не всім людям рекомендовано вживати цей смачний напій.
Однак, варто зауважити, що організм не відрізняє види кави: можна пити порошкоподібну, гранульовану або сублімовану. Але корисності від такого напою досить мало; він має сечогінний ефект, сприяючи виведенню зайвої рідини з організму та зняттю набряків.