Як білок допомагає худнути: названо чотири ключові продукти

Науковий погляд на схуднення: чотири білкові продукти, які дійсно працюють. ФОТО: Pixabay

Білок є важливим елементом для зменшення запалення та підтримки метаболічного здоров’я – двох ключових факторів, які роблять схуднення досяжним та тривалим.

Про це інформує видання EatingWell, посилаючись на дієтологиню Кейтлін Гіпплі.

“Вибір протизапальних білків допомагає зменшити хронічне запалення, яке може призвести до інсулінорезистентності. Це, в свою чергу, підвищує рівень цукру в крові, стимулює накопичення жиру, ускладнюючи процес схуднення,” – прокоментувала експертка.

Дієтологи виділили чотири найбільш ефективні продукти з протизапальними властивостями, які варто додати до свого меню для покращення здоров’я та контролю ваги.

1. Жирна риба

Лосось та інші варіанти жирної риби багаті на омега-3 жирні кислоти, які знижують запалення, поліпшують здоров’я серця, мозку, а також допомагають зменшити артеріальний тиск та рівень тригліцеридів.

“Лосось – це моє улюблене та найрекомендуване джерело білка під час протизапальної дієти завдяки високому вмісту омега-3 жирів та мікроелементів,” – зазначила дієтологиня Ліндсі Фенкл.

2. Бобові

Квасоля та сочевиця є відмінними джерелами рослинного білка, клітковини та антиоксидантів. Вони сприяють здоров’ю кишківника, зменшують запалення та забезпечують тривале відчуття ситості.

“Завдяки клітковині та поліфенолам бобові знижують запалення та сприяють стабільному схудненню, протидіючи окислювальному стресу,” – підкреслила Гіпплі.

Дослідження також доводять, що ці продукти стимулюють вироблення гормонів, що контролюють апетит.

3. Пісне м’ясо

Курка, індичка та м’ясо диких тварин, таких як оленина або бізон, є пісними і водночас поживними джерелами білка з низьким вмістом насичених жирів.

“М’ясо дичини зазвичай містить більше заліза та вирощене без традиційних харчових добавок,” – пояснила Фенкл.

Також таке м’ясо містить цинк і селен, які мають протизапальну дію і підтримують імунну систему.

4. Тофу та темпе

Ферментовані соєві продукти містять повноцінний білок та ізофлавони – сполуки з антиоксидантними та протизапальними властивостями. Вони знижують маркери запалення, покращують чутливість до інсуліну та сприяють здоров’ю кишкової мікрофлори.

Дослідження показують, що мікробіом травної системи впливає на метаболізм та вагу тіла, а темпе, завдяки ферментації, сприяє росту корисних кишкових бактерій.

Додавання до дієти протизапальних джерел білка, таких як жирна риба, бобові, пісне м’ясо та ферментовані соєві продукти, може не лише поліпшити здоров’я, а й зробити процес схуднення більш ефективним і тривалим.

Оливкова олія давно вважається корисним суперфудом, але небагато знають, що оливкове листя є справжнім скарбом для здоров’я.

Заварений чай – це простий і доступний спосіб підтримки організму. Екстракт оливкових листків може допомогти знизити артеріальний тиск, покращити рівень ліпідів у крові та підвищити чутливість до глюкози.