Вгадати, чи дозріло авокадо, не завжди просто.
Цей фрукт не дозріває на дереві, як багато інших. Він стає смачнішим лише після збору, зазначає Parade.
Розглянемо, як перевірити, чи авокадо готове до споживання.
Перед покупкою погляньте на плодоніжку — той маленький дерев’яний вузлик на верху фрукта. Якщо вона коричнева, краще утриматися від покупки. Обирайте авокадо зі зрізаною плодоніжкою та зеленою основою, щоб бути впевненим у його зрілості.
Колір авокадо не завжди є надійним показником його стиглості. Експерти радять:
– шукати авокадо з темнішим відтінком, оскільки це може вказувати на дозрілість. Огляньте шкірку на наявність великих вм’ятин, які можуть свідчити про ушкодження;
– тримати авокадо в руці;
– перевіряти його пружність, обережно стискаючи, уникаючи тиснути кінчиками пальців, адже це може призвести до вм’ятин.
Якщо авокадо тверде на дотик, значить, воно ще не доспіло. Для зрілості йому потрібно від 4 до 5 днів.
Якщо шкірка тріскається, це свідчить про близьку стиглість.
“На цьому етапі авокадо може виступати з різними відтінками, тому не забувайте перевіряти його дотиком. Стигле авокадо буде м’яким, але піддаватися легкому натисненню. Може бути важко вийняти кісточку, а внутрішня м’якоть буде твердою і важкою для пюре. Розламане авокадо потребує ще 1 або 2 дні при кімнатній температурі для досягнення зрілості,” – зазначено в матеріалі.
Коли авокадо легко видавлюється, воно готове до їжі. Стигле авокадо може мати більш темний колір, але має бути злегка м’яким, а не кашоподібним.
Перезріле авокадо майже не піддається стисненню. Воно може мати вм’ятини, коричневу або жовту м’якоть всередині, а також неприємний запах, схожий на прогірклий або кабачковий.
Купуючи стигле авокадо в магазині, звертайте увагу на плодоніжку. Якщо вона суха і легко відривається, це свідчить про зрілість плоду.
Тим не менш, авокадо з відірваною плодоніжкою швидше псується. Тож варто спожити його якомога швидше.
Авокадо має бути м’яким, як масло, що тільки-но вийняли з холодильника, але ще не нагрілося. Ось якою має бути структура цього фрукта.